Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek

Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek heeft een onderzoeksgroep dat zich volledig richt op onderzoek naar hersentumoren.

Onderzoekers Antoni van Leeuwenhoek vinden nieuw aangrijpingspunt tegen hersentumor

14mei 2013

Amsterdam, 14 mei 2013 – Gliomen vormen zo’n zestig procent van alle kwaadaardige hersentumoren en zijn nog altijd zeer moeilijk te behandelen. Dankzij een nieuwe combinatie van technieken kwamen enkele belangrijke genen aan het licht, waarvan men eerder niet wist dat ze betrokken waren bij kanker, maar waar wel een gepast medicijn voor is. Een groep onderzoekers onder leiding van Maarten van Lohuizen van het Antoni van Leeuwenhoek publiceert deze bevindingen deze week in het toonaangevende Cancer Cell.

Het glioom is de meest voorkomende (kwaadaardige) hersentumor. Tegen gliomen is nog altijd geen goede behandeling gevonden. En voor de wel beschikbare medicijnen worden de tumorcellen vaak snel ongevoelig. Dit komt onder meer doordat stamcellen zich snel door de hersenen verplaatsen. Het is dus belangrijk om nieuwe aangrijpingspunten te vinden voor mogelijk nieuwe behandelingen.

Een dergelijk aangrijpingspunt lijkt het gen Atf3. Als dit gen afwezig is, zo vonden Van Lohuizen en zijn groep, lijken de hersentumoren actiever en sneller te groeien. Met behulp van chemische trucs is het in muismodellen mogelijk om dit gen weer aan te zetten, waardoor de tumor geremd wordt.
Een combinatietherapie van deze zogenaamde Atf3-remmer samen met de bestaande middelen zal binnenkort preklinisch worden uitgetest in het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek.

http://www.avl.nl/topmenu/over-avl/nieuws/onderzoekers-antoni-van-leeuwenhoek-vinden-nieuw-aangrijpingspunt-tegen-hersentumor/

http://www.nki.nl/topmenu/about-the-nki/news/nki-researchers-find-tumor-suppressor-genes-in-brain-tumors/

Geef een reactie